Jestico + Wiles Design Restaurant – Glasgow Central Train Station

2477_n3468_638

Jestico + Wiles Design Restaurant – Glasgow Central Train Station

2477_n3467_640

Nestled underneath Glasgow Central station is the latest intriguing project from London based architectural and interior design firm Jestico + Wiles. With a portfolio that boasts such high profile projects as the Aqua Shard in the iconic London skyscraper through to a redesign of 62,000 square metres of retail space in prestigious Regent Street department store Fortnum and Mason, the firm were more than equipped to tackle the project which centred around the design of an 80 seat steak and gin restaurant located in the unused space beneath the train station.

2477_n3468_638

The space itself, accessed by a newly instated industrial metal staircase, is almost cavernous with vast curved ceilings and is in fact located on the site of Grahamston, a former thoroughfare from the 1870’s that connected key streets of the city. Grahamston’s buildings were demolished to make way for the building of the railway station which is why it is now known as ‘Glasgow’s Forgotten Village. The interior of the restaurant has kept original elements of the space and with it, has kept the importance of it’s history very much in mind.

16-Alston-2014-PDF0001-850_833_555_90
Jestico + Wiles aimed to reference not only the history of the space itself but the history of Scotland as a whole and as such, provocative Scottish textile and wallpaper design studio Timerous Beasties were enlisted to adorn the walls with impressive murals incorporating illustrations of native Scottish wildlife and plants. There is a clearly industrial feel to the design with oxidised steel and glass playing a large part. The firm have even utilised disused glass railway electrical isolators as pendants that define the divisions between the front of house and kitchen areas.

10-Alston-2014-PDF0025-850_833_555_90
The geometric monochrome tiled floor contrasts incredibly well with the white of the painted exposed brickwork. Colour schemes have been kept mostly monochrome but splashes of colour appear in the form of the dark blue seating running around the outside of the space and the beautifully detailed Timerous Beasties mural. Colour has also been injected with clever use of blue and turquoise LED strip lighting placed underneath the white marble bar and in certain places along the walls, which at night creates an interesting azure glow against the white walls. Small lamps, reminiscent of table lamps you might have found on the locomotives of a bygone era sit on each table creating an ambient glow, which adds to the restaurants intimate atmosphere.

2477_n3467_480

The restaurant which has a sister company specialising in freshly roasted coffee directly above, is estimated to have cost around £1million to complete

Images – Will Pryce – www.willpryce.com

 

No Comments

Post A Comment

four × 4 =